Na een lange vlucht van 14 uur zijn we in de hoofdstad van Colombia aangekomen, Bogota. Een mooie, veilige stad...
Brazilië, een prachtig koffieland waar we altijd nog een keer naartoe wilden gaan. Het kwam er nooit van, totdat we vorig jaar eigenlijk echt geen redenen meer hadden om níet te gaan. Op 23 juli 2022 vloog Pim dus naar São Paulo, om vanuit daar een prachtige rondreis te maken vol cuppings, proeverijen en meetings met koffieboeren.
Door het tijdsverschil in Brazilië kreeg Pim de eerste ochtend er ‘gratis’ erbij. Op maandagochtend stond hij om half vijf al op het vliegveld van São Paulo, waar hij opgewacht werd door een contactpersoon van Sucafina. Zij zijn de schakel tussen koffiebranders en koffieboeren over de hele wereld, waaronder dus Brazilië. Samen met twee koffiebranders uit Londen, begon het viertal aan de eerste autorit richting Espirito Santo do Pinhal.
Na zo’n drie, vier uur rijden treffen ze een prachtige vallei aan. Een handvol groene koffieboontjes zorgt voor een emotioneel moment. Pim: “hier besef je gelijk dat je niet meer thuis bent. Wanneer je dan een handje koffiebonen toegereikt krijgt, dan weet je weer even we het elke dag voor doen. Dat overrompelde me wel, ja.” Bij een nabijgelegen bananenplantage kunnen ze terecht voor een lunch en daarna de eerste proeverij en cupping in Santo do Pinhal. Waar de Braziliaanse koffies van Beans zich veelal kenmerken door de nootachtige smaak, proeven Pim en zijn reisgenoten hier vooral veel fruitnuances. Een goed begin van de reisweek, die smaakt naar meer.
Dag twee staat in het teken van een plantage in Itamogi. Hier wachten het boerenechtpaar ons op, goede bekenden van ons reisgezelschap uit Londen. Hun koffiebranderij koopt namelijk al een tijdje koffie van deze boeren (Finca Nova Allianca), en dit is hun eerste kennismaking ‘in real life’. Ze hebben de gebrande van de koffiebonen uit deze plantage meegenomen, compleet in de verpakking om de boeren te laten zien hoe hun product er uiteindelijk uit komt te zien. Een bijzonder moment.
Hoewel wij de boeren niet kennen, is het voor Pim toch een interessant bezoek. De plantage is prachtig aangelegd en de boeren hebben het goed voor elkaar. Ze blijken een kei te zijn in grondbewerking en functioneren daardoor ook als consultant voor koffieboeren in de omgeving. Het is mooi om te zien met wat voor passie en kunde zij hun werk uitvoeren, en hoe ze daar anderen mee inspireren.
Na ons bezoek aan de plantage in Itamogi slapen we in een B&B in de buurt. Leuk feitje: de eigenaar van deze B&B heeft altijd in koffiemachines gehandeld. We vervolgen onze reis en zitten we opnieuw drie uur in de auto. José, een oude bekende van ons, brengt ons naar het stadje Pocos de Caldas. Hierna nemen we even de tijd voor een heerlijk espresso. Daarna zitten we weer een tijdje in de auto, maar dat deert ons niet. Er is genoeg te zien; een gigantisch standbeeld van Pelé bijvoorbeeld, aan de rand van de snelweg. Heel normaal hier, maar ondenkbaar in Nederland. Stel je voor, een levensgrote Johan Cruijf langs de A2…
‘s Middags gaan we ook langs bij een vestiging van Sucafina in dezelfde stad, waar we kennis maken met de medewerkers. Ook zij hebben weer een paar mooie koffies neergezet, klaar om te gaan cuppen. Daarna rijden we door en komen we ’s avonds aan in stadje Sao Lourenco. Daar bezoeken een koffiebranderij met een toffe espressobar, waar we de koffie geserveerd krijgen in wijnglazen. Weer eens iets anders!
Woensdag en donderdag staan in het teken van de Cocarive Cooperatie. Deze coöperatie staat in rechtstreeks contact met de lokale boeren en helpt hen om hun koffie te verkopen en tevens de koffie te testen op kwaliteit en smaak. Daarnaast bezoeken we opnieuw verschillende plantages waar we nieuwe boeren leren kennen en nieuwe koffies mogen proeven. Zo gastvrij als ze zijn, worden we bij hen thuis uitgenodigd. Er zitten boeren bij die al vele prijzen hebben gewonnen, en dat proef je. De koffies die we proeven variëren tussen fruitige en lichtzoete smaken. Na een goede nachtrust is het op vrijdag alweer tijd om naar huis te gaan. Maar niet zonder eerst nog even een branderij te bezoeken in de plaats Varginha. Daar ontmoeten we ook de eigenaar van de branderij, die tevens ook enkele plantages bezit. We vervolgen onze reis naar São Paulo, doen daar nog een kleine city trip te voet en lunchen uitgebreid met een smakelijke, typische Picahna. Wat een heerlijke week om de Braziliaans de koffiecultuur te leren kennen. Nu maar hopen dat ons volgende bezoek aan dit land niet zo lang op zich laat wachten als het eerste: hier hopen we snel weer terug te keren!
Meer koffiereizen