Projecten
October 3, 2024

Climate Policy Beans Coffee

Bij Beans Coffee nemen we verantwoordelijkheid nemen voor onze rol binnen de koffie-industrie en de enorme impact die deze heeft op het milieu, onder andere door ontbossing en uitstoot van broeikasgassen. We streven we naar continue vermindering van onze CO2-uitstoot via inkoop van gecertificeerde koffie, duurzame verpakkingen en energie-efficiënte innovaties die bijdragen aan betere omstandigheden voor de boeren en het milieu.

 

Er zijn een aantal duurzaamheidsactiviteiten die worden ondernomen om ervoor te zorgen dat we voor het “Climate Activator”-programma van Anthesis gecertificeerd zijn en blijven voor het betreffende domein ‘product’, in de zogenaamde scope van “cradle-to-shelf” (van oorsprong tot verkoop). We lichten deze activiteiten hieronder graag verder toe. De uitstoot die we moeten compenseren via off-setting komt ten goede aan duurzame bosbouw- en cookstove-programma’s. (Een cookstove is een kooktoestel dat voornamelijk in ontwikkelings-landen gebruikt wordt. Deze verspreid minder schadelijke uitstoot en gaat efficienter met brandstoffen zoals stookhout om, wat weer voor minder ontbossing zorgt.)

 

Onze algemene reductiedoelstelling voor de productscope

  • Een vermindering van uitstoot van 25% tot en met 2030; over een periode van 10 jaar – lopende vanaf 2021 toen wij zijn gestart met het CO2-programma – komt dit neer op 2,5% per jaar.
  • Een opvolgende jaarlijkse vermindering van 1,25% vanaf 2031 tot aan het jaar 2050, zodat er in totaal 50% vermindering heeft plaatsgevonden in 30 jaar tijd.

 

Het wijzigen van landgebruik veroorzaakt grootschalige broeikasgasemissies in de koffiesector. Aan het andere grote deel van het totaal van emissies binnen de genoemde scope zijn de teelt en verwerking debet. In deze grafiek berekend over onze totale productie in 2023 is duidelijk te zien dat die twee onderdelen samen voor bijna de gehele uitstoot verantwoordelijk zijn. De uitstoot die de overige stappen veroorzaken staan er relatief voor “slechts” 10% op. Uiteraard valt er met het branden en het verpakken ook enige vermindering te behalen, maar de focus ligt vooral op de twee groengekleurde staven, alwaar de meeste reductie – in nauw overleg met milieubewuste klanten – behaald zal moet worden.

Activiteiten m.b.t. de graphic

Land use change (LUC)

Rainforest Alliance toont met hun certificering aan dat er sprake is van natuurbehoud bij het verbouwen en produceren van producten, waaronder koffie. Door onder andere de focus in hun programma op bescherming en behoud van landgebruik te leggen levert “RA”-gecertificeerde koffie als het ware automatisch een vermindering op voor wat betreft de CO2 voetafdruk. Volgens richtlijnen worden emissies als gevolg van veranderingen in landgebruik die in de afgelopen 20 jaar hebben plaatsgevonden, opgenomen in de voetafdruk. Als echter kan worden aangetoond dat koffiebonen afkomstig zijn van een oorsprong waar in de afgelopen decennia (of een deel daarvan) geen veranderingen in landgebruik hebben plaatsgevonden, kan verandering in landgebruik (gedeeltelijk) worden uitgesloten van de voetafdruk. Dit kan op twee manieren worden aangetoond:

  1. Naleving van ISEAL-lidmaatschapsregelingen (Internationale sociale- en milieu-a ccreditaties), zoals Rainforest Alliance
  2. Bewijs via satellietbeelden inclusief bewijs van eigendom van land.

Deze tweede manier sluit aan op de aanstaande Europese ontbossingswetgeving (EUDR), waarbij op een verifieerbare manier kan worden aangetoond, met behulp van satellietbeelden, en GPS-data, dat er geen verandering van landgebruik heeft plaatsgevonden op of rond de boerderij en directe omgeving

Wij streven naar zoveel mogelijk RA gecertificeerde koffies in ons assortiment, om zo onder andere onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

 

Cultivation and processing

Koffie wordt, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, cultuur en industriële ontwikkeling, op plantages van uiteenlopende grootte gecultiveerd. Afhankelijk daarvan is er (geen) gebruik van o.a. pesticiden of organische input nodig/mogelijk. En na het oogsten vindt er traditioneel een zogenaamde gewassen of droge methode van verwerking plaats, om de bonen stabiel en gezond voor te bereiden en gereed te maken voor verscheping.

De droge methode behelst in de basis dat de geplukte bessen door zonnewarmte en/of droogmachines tot “naturals” worden verwerkt. Het merendeel van koffie uit Brazilië en Robusta-koffie wordt op deze manier geprepareerd. De gewassen methode omvat in de basis dat de bessen worden ontdaan van de huid en pulp, voornamelijk via fermentatie onder water. Bij deze methode speelt logischerwijs water een rol (inclusief afvalwater), en de fermentatie genereert uitstoot van ethanol. Beiden hebben een grote(re) impact op het milieu dan de droge methode.

Beide methodes hebben hun kostenplaatje en dragen bij aan een verschillend smaakprofiel. Ten opzichte van het voorgaande jaar toonde 2023 aan dat er voor 6,4% meer natural koffie is gebruikt voor onze klanten. M.b.t. het smaakprofiel luistert het uiteraard nauw wat de samenstelling van een blend is. Zodoende is het niet altijd mogelijk om rigoureus/deels te switchen van gewassen naar natural koffie. We proberen in overleg met onze klanten hierin sturend te zijn.

 

Green coffee transport

De jute koffiebalen waarin de koffie wordt vervoerd proberen we op allerlei creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Alle zakken die nog voldoende intact zijn na het legen kunnen bij ons worden opgehaald en worden gebruikt voor allerlei toepassingen, bijvoorbeeld voor het bekleden van plafonds, muren en meubels, het beschermen van bomen tijdens transport, of speelmateriaal voor dieren.

De scheepvaartindustrie is zich ook bewust van hun impact op het milieu. Grote containerschepen hebben een grote voetafdruk. Gezien de schaalgrootte van verplaatsing van goederen ten opzichte van de relatief grotere uitstoot door de lucht zullen traditionele verschepingen de standaard blijven, maar uiteraard wel schoner moeten gaan worden, bijvoorbeeld via ‘herinnovatie’ van de eeuwenoude methode van windkracht. Als relatief kleine partij – en afnemer van groene koffie van importeurs die vóór ons in de keten zitten – kunnen wij hier helaas weinig directe invloed op uitoefenen.

 

Roasting and packaging material

Na de ingebruikname van onze nieuwste Probat “PX120” koffiebrander in het najaar 2022 werd in het opvolgende kalenderjaar ruim een kwart van onze totale productie op deze machine gebrand. Voor 2024 voorzien we dat op deze PX120 de meeste koffie van onze totaal vier branders wordt vervaardigd. Deze machine heeft een gedeeltelijk recirculatiesysteem voor energie, wat zorgt voor een efficiënter proces en daarmee een lager gasverbruik van maximaal 30%. Een extra gunstige bijkomstigheid is dat we producties op de kleinste brander kunnen overhevelen naar deze machine, zodat twee brandingen in één keer kunnen worden vervaardigd, waarmee relatief een lager energieverbruik wordt bewerkstelligd.

We blijven ons verder richten op verduurzaming van verpakkingen zonder kwaliteitsverlies. Koffie is een delicaat product en gevoelig voor lucht, licht, vocht en warmte. Tegenwoordig zijn er alternatieve verpakkingen waarbij de kwaliteit van de koffie behouden blijft, zoals onze aluminiumvrije, 100% mono PE-verpakking die volledig gerecycled kan worden door afvoer als “plastic afval” in plaats van de algemene afvalbak.

 

Distribution

De wegtransporteurs waarmee wij zakendoen om onze klanten hun koffie tot de voordeur te leveren maken volgense EU-wetgeving inmiddels gebruik van “Euro 6”-motoren. Voor grotere vracht- en bestelwagens zal de geleidelijke stopzetting van verbrandingsmotoren (benzine en diesel) plaatsvinden in 2035, met verdere beperkingen die stapsgewijs worden ingevoerd. In 2025 moeten dieselvoertuigen ten minste Euro 6 zijn, waaraan dus reeds wordt voldaan.

Beans & duurzaamheid

Lees meer over onze andere initiatieven op het gebied van duurzame en eerlijke koffie.

Meer verhalen

Duurzaamheid en koffie – ze gaan niet altijd hand in hand. Het verbouwen en branden van koffie heeft namelijk, in...

read more February 1, 2022

Malaria is nog altijd 1 van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000...

read more June 24, 2021